BEELD ANP
 


De Middenweg, ook de toegang tot Watergraafsmeer, wordt al jaren maximaal belast. Uit onderzoek blijkt dat veel automobilisten liever de nieuwe onderdoorgang zouden kiezen. Naar verwachting neemt het autoverkeer op de Kruislaan dan af met 80 procent. Op de Middenweg en bij de spooronderdoorgang bij de Molukkenstraat kan de verkeersdrukte dalen met 25 procent.

Als de verkeersintensiteit inderdaad afneemt, kan de doorstroming op de kruispunten op de Middenweg verbeteren, wat goed is voor de bereikbaarheid van omliggende wijken. Voor voetgangers en fietsers wordt het aanzienlijke prettiger om de Middenweg over te steken. Ook de luchtkwaliteit zal erop vooruit gaan.

Kentekenonderzoek moet nog definitief uitsluitsel geven over de verkeersbewegingen van auto’s in Oost. Dat moet ook duidelijk maken hoe kan worden voorkomen dat auto­mobilisten de nieuwe tunnel gaan ­gebruiken als sluiproute.

Gemeenteraadslid Jan-Bert Vroege (D66) zegt dat de nieuwe tunnel hard nodig is voor verbetering van de leefbaarheid in de Watergraafsmeer waar al jarenlang dagelijks lange files in de woonwijken staan. “Samen met de binnenkort te openen Nuonweg geeft dit een flinke impuls aan de bereikbaarheid voor automobilisten in Oost. Goed dat het college op aandringen van zowel D66 als het stadsdeel nu eindelijk, na jaren vertraging, de schop in de grond zet.”

Bron: Het Parool, Marc Kruyswijk