Een nieuw initiatief van Dynamo: de Stek-O-Theek.
Sinds kort staat links bij de ingang van het Parkhuis een kast waar je stekjes kunt plaatsen en ophalen met als doel: stekjes ruilen in de buurt en daarmee de buurt en ons huis vergroenen!

Hoe werkt het?

Het is heel simpel, iedereen kan meedoen! Het stappenplan is als volgt:

1. Stek je (kamer)plant

2. Doe het stekje met wortels thuis in een potje met wat potgrond.

3. Neem je stekje mee naar het Parkhuis.

4. Ruil je stekje voor een stekje in de kast (als je meerdere stekjes hebt, mag je natuurlijk ook meerdere stekjes meenemen)

5. Mocht je geen stekje hebben om te ruilen kan je ook wat geld in het potje doen. Dan kunnen wij hiermee regelmatig voor nieuwe stekjes zorgen!

6. Laat jouw nieuwe stek uitgroeien tot een mooie plant.

7. Kom zo vaak terug als je wil!

Uitleg en tips: Hoe maak je een stekje?

Stek het liefst planten die gezond en sterk zijn, je stekjes zullen dan ook makkelijker groeien. Kies voor de stevige delen van een plan, en niet de hele jonge groei die zich nog verder moet ontwikkelen.

Zorg ervoor dat je je stekken niet te groot maakt. Je stekje heeft nog geen wortels om voldoende water op te nemen en al het blad te voorzien van vocht. Een beetje afhankelijk van de grootte van de moederplant, is het ideale stekje ongeveer 10 tot 15 cm lang.

Haal altijd wat van de onderste bladeren van je stek af, zodat het stammetje van de stek ruimte heeft om straks in de grond of in het water te gaan.
De makkelijkste manier voor de meeste stekjes is om ze in het water te wortelen.
Hierdoor kun je goed in de gaten houden of het goed gaat met je stekje.
Voor de meeste planten geldt dat de wortels zo'n 5 tot 10 centimeter moeten zijn voor je het plantje in de grond kunt zetten. Zorg ervoor dat je de grond licht vochtig houdt, totdat de plant zich goed heeft aangepast.

Vetplanten hoeven in tegenstelling tot de meeste planten niet in het water of in de grond te gaan. Allereerst is het belangrijk om het stekje van de moedervetplant te drogen voordat je hem op de grond legt. Dit is nodig omdat de plant met zijn open 'wonden' vatbaar is voor verrotting. Na 3 tot 6 dagen leg je het blaadje op losse aarde waar vervolgens de wortelen in de grond ontwikkelen. Zorg er ondertussen voor dat het stekje om de drie dagen een klein beetje water krijgt.

Het enige wat je nu nog kunt doen, is wachten .....