Eén van de werkgroepen die is ontstaan tijdens de duurzaamheidsvergadering afgelopen februari, gaat zich inzetten om het composteren van ons GFT-afval in de wijk mogelijk te maken. Op dit moment is dat niet mogelijk, en wordt ons GFT-afval samen met het restafval verbrand. Dat is zonde, want gaan er zo veel nuttige voedingsstoffen verloren. Wanneer GFT-afval op de juiste wijze gecomposteerd wordt kan het gebruikt worden om de buurt te vergroenen en nieuw voedsel te produceren. Een ware buurtkringloop!

Een wormenhotel is een manier van composteren die goed past bij composteren in een stadsbuurt. Waarom? In een wormenhotel kan in een relatief kleine ruimte op een relatief snel tempo veel GFT-afval worden omgezet tot compost. Daarnaast is het erg makkelijk voor de gebruiker en het is niet nodig om het compost actief om te scheppen of te bewerken: het werk wordt namelijk allemaal door de wormen gedaan!

Wat is een wormenhotel dan precies? Een wormenhotel is een houten meubel waarbinnen een klein eco-systeem wordt nagebootst. De compostwormen zijn de meesters van het composteren en in het goede klimaat binnen in het wormenhotel maken zij samen met de micro-organismen de mooiste compost van het gft-afval van de buurt. De compostwormen verteren het organische materiaal en na enige maanden kan de buurt samen de compost oogsten. De compost kan worden verdeeld en aan de grond van tuinen of bloembakken worden toegevoegd (le Compostie).

Op dit moment is de Werkgroep Wormenhotels bezig het project Wormenhotels uit te rollen in Park de Meer. Denk hierbij aan onderzoek over de mogelijke plaatsen binnen de wijk, het vaststelling van de behoeften in het park (buurtonderzoek), het bepalen van de capaciteit voor wormenhotels inde wijk, onderzoek naar best passende wormenhotel(s), communicatie naar de buurtbewoners, en het waarborgen van het onderhoud van de wormenhotels.

Er zullen waarschijnlijk meerdere wormenhotels in de buurt komen, afhankelijk van het aantal huishoudens dat mee wil doen. Weet u al dat u mee zou willen doen? Dat kan u nu al doorgeven via inparkdemeer@hotmail.com. Stuur ons ook gerust een mailtje voor verdere vragen, tips, of als u actief zou willen worden in de werkgroep. Hoe meer zielen hoe meer compost!

Verdere updates uit deze werkgroep zullen verschijnen in de nieuwsbrief Duurzaam Park de Meer. 

Met de hiernavolgende link kunt u zich inschrijven voor deze nieuwsbrief:
Inschrijven Nieuwsbrief Duurzaam Park de Meer