14 maart 2020

Wat een rare dag was het vandaag eigenlijk: NL doet was afgelast maar ja, we konden alle boompjes, bollen en planten toch niet laten verkommeren tot we corona-klaar zijn?

Dus zoals vaker op een mooie zonnige zaterdagochtend waren velen gekomen en hielden we gewoon wat meer afstand, dronken de koffie en thee buiten en letten we goed op als iemand moest niezen of hoesten. Natuurlijk valt het niet uit te sluiten dat ook wij het virus gaan krijgen/ al hebben maar we hebben met al die zon en dat harde werken wel een lekkere bijdrage aan onze weerstand gewerkt.

We dronken onze eerste koffie bij het bijna te gebruiken beheergebouw, jeetje wat wordt dat mooi zeg!

Geheel tegen mijn gewoonte in heb ik vandaag hard mee gewerkt, heb dus iets minder foto’s dan met dit mooie weer te verwachten was maar wilde zelf ook de klus op tijd klaren 😉Op weg naar de Vlinderidylle zagen we de ijsvogel zitten in het Meerpark en nu weten weer veel meer mensen waar die regelmatig te zien is. IJsvogel liet zich even zien om ons er aan te herinneren dat we vooral nog meer stekelstruiken moeten zetten bij de wand: waarvan acte en actie ondernomen.


We hebben eerst bij de Vlinderidylle heel veel Alium, bollen en oeverbeplanting zoals dotters geplant op een aantal plekken dus dat worden weer fijne insectenaantrekkers, het was kleddernat op het veld maar omdat het sportpark gesloten is was het ook overal heerlijk rustig- op wandelaars en hondenuitlaters na. En wij natuurlijk. We hebben ook wat bollen bij de ooit ‘plas-dras’ plek gezet, de smeerwortels staan daar al schitterend in bloei.

Na de Vlinderidylle gingen we naar de VVGA waar een paar maanden geleden de walkant enigszins geschoond was van overtollig riet, de dotters -ooit door NJBB geplant- staan daar prachtig te stralen maar de riethopen en de modderkluiten moesten wel weg. In februari hadden we al met moeite wat van de narcisjes onder het riet uitgegraven maar nu ook de rest en als beloning kregen we een paar heel schattige slakjes te zien, vloog er een grote aardhommel langs en ook een paar metselbijtjes bij het insectenhotel.

De modder en het rietafval weghalen was echt een zeer pittige klus, velen hebben ondanks de handschoenen blaren opgelopen en ik denk dat iedereen pijn in armen en rug heeft. Maar het is voldoeningspijn want jeetje wat is het daar opgeknapt. Tip voor partners: bel nooit als jouw liefde staat te klussen want je wordt onder druk gezet om ook te komen helpen maar we waardeerden je hulp enorm! Ook de bewoners van de slootwoningen stonden ons aan te moedigen want we hebben een compleet bos neergezet aan sleedoorn, meidoorn en krent, ben de tel kwijt geraakt maar denk dat er minimaal 30 kleinere boompjes de grond in zijn gegaan. Plus nog een giga hoeveelheid zomerbollen- het zal echt een heel ander gezicht zijn deze zomer.

Oorspronkelijk was dit de NL doet dag en daarvoor had ik ook het beschilderen van bankjes in het thema: zittend genieten van voetbal en vlinders voorbereid maar die klus schuiven we nu door naar 4 april: dat is de dag waarop ons ‘vlindertelseizoen’ begint met uitleg over vlindertellen.

Rond 12.45 waren we er allemaal wel klaar mee en gingen we huiswaarts, het was eigenlijk een heerlijk ontspannen ochtend die we morgen nog kunnen voelen en de hulp van de stadsdeelmannen werd hogelijk gewaardeerd.

Dank jullie allen voor je gigantische inzet vandaag,

Tot 4 april!

Namens de vrijwilligers van Natuur, je beste buur,

Els