15 februari 2020

Vandaag zou het gaan regenen maar omdat ik alle waadpakken klaar had liggen bleven de buien uit de buurt en dus hadden we een heel knusse ochtend met toch nog 10 mensen aan het klussen! En dat met Dennis op komst 😊. We dronken koffie bij AV’23- toch wel behaaglijker dan in de werkschuur….

De ijsvogelwand bij VVGA werd afgestoken, nieuwe paal in de sloot en ook het insectenhotel kreeg een opknapbeurt met riet en bamboe.
Er is onlangs riet uit de sloot gehaald waardoor de dotterbloemen nu weer in het licht staan, helaas stonden er geen boompalen rond de meidoorn en de krentenboompjes dus die zijn gesneuveld- we hebben er een tak bijgezet om te laten zien aan degenen die het riet en bagger weg komen halen dat er boompjes staan en een paar van de krententakken op goed geluk in de grond gestoken wie weet gaan ze het doen.

Paar dingen wat we niet snapten: o.a. waarom er toch gravel gedumpt wordt bij deze els- krijgt ie daar rode bloemen van? Ook de plaats van de brem recht onder een els en onder een den waren voor ons raadsels. We hebben wat van het riet van de bollen afgehaald zodat ze een beetje lucht en licht krijgen plus dat we een heel volle zak afval geraapt hebben- statiegeld op blikjes Heineken en Red Bull zou toch wat zijn!

    

  

  De vrolijke vogelnestkastjes (een project van Frans en Louise met kinderen uit Park de Meer) waren door Ciara uit de bomen gewaaid- ik heb ze gerepareerd en teruggehangen. Langs de oevers staat klein hoefblad al volop in bloei.

Langs de Vlinderidylle hebben we een deel van de opkomende wilgenroosjes weggehaald op de plek waar met de Natuurwerkdag van november vaste vlinderplanten zijn gezet en ik was heilig overtuigd dat er een groep putters zat te kwebbelen in de boom (ik had putters gezien) maar inderdaad klopte het geluid niet helemaal: gelukkig was er één foto goed genoeg gelukt om te zien dat het toch echt sijsjes waren. Tuurlijk is het een goed plan om altijd bij het natuurklussen een verrekijker mee te nemen maar ja, ook ik kan niet overal aan denken. Het waren dus sijsjes lieve mensen……

Ook het insectenhotel op de Vlinderidylle werd gevuld met bamboestokjes die elders uit het park geknipt waren er zijn al wilde bijtjes gezien dus die hebben nu weer verse stokjes om eitjes in te leggen.

Langs de Vlinderidylle bestond het afval vooral uit plastic flessen, plastic verpakkingen en weggooibekertjes- hoe fijn zou het zijn: “laat niet als dank voor het aangenaam verpozen voor een ander de flessen en de dozen”

  

  

Het vlinderseizoen gaat misschien wel eerder beginnen met deze temperaturen dus iedereen die wil vlindertellen geef even door wanneer je tussen ongeveer maart en oktober op vakantie bent dan maak ik een tel-planning. Alle nieuwe vlindertellers: jullie koppel ik aan een ervaren teller zodat je met iemand mee kunt lopen en op 4 april is de vlinder tel uitleg ochtend (ook andere klussen hoor!) Als je wilt vlindertellen wordt je bij de Vlinderstichting geregistreerd als teller: je krijgt je eigen inlogcode en Vlindernieuws gemaild.

Denk aan je opgeven voor NL doet op 14 maart en vul de enquête nog even in! https://www.nldoet.nl/klus/zittend-genieten-van-vlinders-en-voetbal https://www.amsterdam.nl/onderzoek/diemerscheg/ 


Met vriendelijke groet namens de vrijwilligers van Natuur, je beste buur

Els