De regenboog boven de Jaap Edenbaan beloofde ons niet de pot met goud maar wel een zonnetje en elders regen: dat kwam goed uit vandaag in de mooiste sportparken!

Vandaag, zaterdag 28 september 2019, maakten de vrijwilligers van Natuur, je beste buur de randen van sportparken Middenmeer en Voorland weer een stukje mooier door bloembollen te planten die we aan konden schaffen door een subsidie van het Oranje Fonds in het kader van Burendag.

 

 

De laarzen waren gepoetst, de regenjassen lagen klaar maar alleen op het allerlaatst werden we getrakteerd op een regenbuitje: moeder natuur zag dat we goed bezig waren en gaf de bolletjes vast een paar druppels water.

We verdeelden ons in de ochtend in vier groepen: twee bollenplanters groepen en twee nestkastjes schoonmaak & monitoring groepjes- we waren in eerste instantie bang dat we de enorme berg bloembollen niet geplant zouden krijgen maar dit bleek onterecht: een walkant is mooi ingeplant, de idylle van wat fraaie bollen voorzien en ook “onze” vrolijke bloemenweide zal in het voorjaar nog leuker zijn om te zien, deze ligt op een heel centrale plek in de sportparken langs de Radioweg en er zijn daar afgelopen jaar een flinke hoeveelheid vlinders en hommels gezien dus deze bollen maken het daar nog leuker.
De nestkasteninspectie heeft heel wat uitgevlogen nestjes gezien, helaas ook heel wat niet bewoonde kastjes of erger nog, dode jonge vogeltjes. De reden daarvoor weten we niet zeker: misschien te warm, misschien te weinig rupsen en andere insecten of misschien is één of beide ouders overleden…… we weten het niet maar we houden het in de gaten middels een meerjaren monitoring overzicht.
Helaas is er in vele nestjes de plastificering van de natuur te zien, dit nestje zit helemaal vol met plastic draadjes.

 

 

Laatst stond er in de Dwars een artikel over dode bomen: ik vond het erg jammer dat er niet gemeld werd dat dood hout waanzinnig nuttig is voor de natuur want allerlei zwammen en insecten hebben dood hout nodig en ook bijvoorbeeld de bonte specht hakt het liefst zijn nestje in een dode boom. Dood hout doet leven 😊

De beheergebouw mannen zetten lekkere koffie en werden daarop beloond met het predicaat: kampioen koffiezetter! Ook staan zij altijd voor ons klaar om in te springen, heel hartelijk dank.

 

Het was een heerlijke ochtend waarbij velen hard gewerkt hebben, hopelijk is iedereen droog thuis gekomen en kunnen de laarzen piekfijn de kast in voor de volgende Natuur, je beste buur klus op zaterdag 2 november aanstaande: https://www.natuurwerkdag.nl/locatie/sportpark-voorland-middenmeer-amsterdam  
We gaan wilgen knotten, poel schonen, harken en een bijenbosje planten dankzij een bijdrage van Natuurlijke Zaken/ Bijenlinie Noord Holland

Aanstaande maandag 30.09
gaan we op vleermuissafari
om te zien waar
onze vleermuizen huizen.
Zodra er gemaaid is door de mannen van het stadsdeel stuur ik een berichtje rond in de app groep en hopelijk ook via de mail (soms vergeet ik dat) om een hark ochtendje/middagje te houden: fijn als je daarbij kunt en wilt zijn: dit gaat echter wel op een doordeweekse dag gebeuren. Zowel de idylle, de vrolijke bloemenweide, de stralende walkant als het Athenadijkje hebben onze hark vaardigheden nodig…….

Vriendelijke groet namens de vrijwilligers van Natuur, je beste buur,
Els