Zaterdag 6 juli 2019

 

Wat een ochtend weer: zo veel mensen zo veel enthousiasme om je in te zetten voor het natuurvriendelijk onderhoud van de randen van de mooiste sportparken Middenmeer en Voorland: geweldig! En mooi weer ook nog.

We begonnen de ochtend bij de “keet van Peet” met koffie en een korte kennismaking met de journalist en de fotograaf van het Parool die een uurtje met ons mee kwamen lopen in het kader van de landelijke tuinvlindertelling. Daar doen wij allemaal aan mee, toch? Ook op je balkon kun je vlinders tellen.

Leuk dat in de toelichting van de Vlinderstichting staat dat je een kwartiertje een rondje moet lopen in je tuin: in de gemiddelde Amsterdamse postzegeltuin is een kwartiertje zitten prima te doen. Het gaat er natuurlijk om dat we allemaal kunnen tellen hoeveel vlindertjes er rond fladderen, van vlinders worden de meeste mensen vrolijk (van de rupsen niet, zeker niet de rupsen van de buxusmot en al helemaal niet die van de eikenprocessievlinder) maar vele mensen worden helemaal blij als ze een vlinder zien. Wij allen tellen vanaf vandaag (tot eind juli) in onze tuinen & balkons want de idylle tellen we vanaf 1 april tot 1 oktober al. Tellingen invoeren op www.vlindermee.nl of via de app. Het artikel komt aanstaande maandag in het Parool te staan. Kijk maar >>

Ook kun je een bloemrijke berm/strook o.i.d. als vlindertelroute gaan adopteren, neem in het geval je dat wilt even contact op zodat ik je met de juiste mensen in contact kan brengen- dit is een initiatief van stadsecologe Florinda Nieuwenhuis- met haar en anderen ben ik betrokken bij de stedelijke werkgroep ‘Vlinderen in Amsterdam’!

Op de idylle gingen we aan het werk met de zeisen en de harken- we zeisen wat stukken af om ervoor te zorgen dat ook de latere bloemetjes en de minder hoog bloeiende bloemen hun broodnodige zonlicht kunnen vangen en met het zeisen zorgen we ervoor dat het niet helemaal plat gemaaid wordt maar dat er onregelmatigheden in de hoogte en de hoeveelheden komt. Dan kom je dus egelskoppen tegen tussen het riet, moerasandoorn langs de waterkant, ossentong tussen het wilgenroosje, hazenpootje tussen de brandnetels enzovoort.

Via de postcodeloterij hebben we een bijdrage ontvangen om de waadpakken aan te vullen, we hebben nu ook maat 38 en maat 48 (naast 41 en 45) en tot onze grote vreugde ontdekten de waadpakkers dat er een nest ijsvogels is, we hadden al signalen gekregen dat de ijsvogels weer aan het broeden waren maar nu hebben ze echt ook de jongen gezien (geen foto’s natuurlijk- we willen de ijsvogels niet verstoren)

We hebben een heerlijke soms pittige ochtend gehad maar omdat we een kan met water en fruit mee hadden kon iedereen pauzeren wanneer er behoefte aan was en ook gingen een aantal mensen eerder weg: helemaal perfect want de uurtjes dat je er wel was heb je keihard gewerkt!

Op 24 augustus is de volgende klusdag, dit is de vogelnestkastjes schoonmaakdag. Er worden dan in 4 groepen met ladders een overzicht gemaakt van de nestkastjes: bewoond, uitgevlogen, dood nest, geen bewoning, bewoning door anderen dan vogeltjes enzovoort. Al jaren doen wij dit en dit meerjaren overzicht is dan ook heel belangrijk om te zien welke delen van de sportparken misschien een beetje extra vogel aandacht moeten krijgen. En het is gewoon leuk laten we wel wezen, als je zo’n kastje openmaakt en je ziet duidelijk dat er een uitgevlogen nestje moet zijn geweest dan denk je toch: ja mooi gedaan van die pimpeltjes 😉

Met vriendelijke groet namens de vrijwilligers van Natuur, je beste buur,
Els