Het regenfront hing vanochtend precies boven de mooiste sportparken en dus dacht ik: zal een bescheiden hoeveelheid vrijwilligers opleveren, had niet erg veel aanmeldingen…..maar de leukste vrijwilligers laten zich niet door een beetje regen weerhouden en dus zat de kantine van het beheergebouw helemaal vol!

  

We gingen de ijsvogelwanden op de Jaap Edenbaan opknappen en takkenrillen maken langs de voetbalvelden aan de Middenweg kant, tot onze grote vreugde zagen we bewoning in één van de ijsvogelnestgangen (voornamelijk pissebedden maar er leek echt wel ijsvogelbewoning geweest te zijn).

De takkenrillen moesten wat opgehoogd worden zodat er schuilplaatsen ontstaan voor vogels, insecten, amfibieën, egels en kleine knaagdieren. De takken waren door de beheergebouwmannen in de buurt klaar gelegd na de snoei en dus hoefden we ze alleen te versjouwen en hier en daar wat kleiner te maken.

  

Ijsvogel wand in sloot Jaap Edenbaan en met sterke zaklamp kijken wat er in zit.
Takkenrillen maken langs de velden, goed voor beestjes en tegen het in de sloot rollen van de ballen.

Spontaan gingen een aantal vrijwilligers vuil rapen wat één van hen de opmerking uitlokte: toch wel bijzonder dat die sporters en toeschouwers allemaal energydrankjes nodig hebben maar dat ze daarna te moe zijn om naar de afvalbak te lopen (naast de kleedkamers).


  

Omdat dit onze kleine klussen & koffieochtend was gingen we tijdens de koffie met zelfgemaakte traktaties (arretjescake naar recept Otto Lenghi en chocoladecake naar recept Els 😊) naar de ijsvogelfilm kijken die Jelle Harder had laten zien tijdens de lezing in het Parkhuis in oktober. Iedereen vond dat echt een heel bijzondere film en er klonk zelfs applaus na afloop!
 
  

Op 7 december was het de dag van de vrijwilliger en naar aanleiding daarvan had ik bij de Vrijwilligers centrale Amsterdam Eberhardjes met kaartjes opgehaald als kleine attentie voor al die leuke vrijwilligers die aanwezig waren. Ik geloof echt dat iedereen dit zeer kon waarderen!

Het was een leuke afsluitende ochtend van het jaar 2018, vol goede moed en met leuke plannen kijken wij alweer uit naar 2019, mogen we jou dan ook (weer) begroeten?

Met vriendelijke groet namens de vrijwilligers van Natuur, je beste buur,

Els