...maar gelukkig voor ons draaide de wind en viel de sneeuw op vrijdag. Als we planten gaan zetten is het niet handig als de temperatuur niet meewerkt, het was zaterdag 11 maart 2023 superweer om te klussen want stralende zon de hele ochtend!

In dit verhaal schrijf ik een deel van de Latijnse namen bij planten, bomen en vlindersoorten. Zo is het het voor de NLdoet deelnemers uit andere landen ook mogelijk op te zoeken hoe die vlinder of bloem nu heet in hun taal (tip: vertaal wilgenroosje naar het Engels en dan kom je niet uit bij Fireweed). P. had een mooi verhaal over het wilgenroosje, dat een dwerg en een elf verliefd waren en hun leven wilden delen. Nu zijn ze samen in het wilgenroosje; de roze bloemen zijn de vleugels van de elf en wanneer uitgebloeid zijn de bloemen de baard van de dwerg. Heerlijk dit soort verhalen…

Er waren weer prachtige inheemse planten geleverd door firma Cruydt-Hoeck al zien ze er nu nog uit als zielige sprietjes. Over een paar weken is het vast een grote, bloeiende strook. Met name de pinksterbloemen (Cardamine pratensis)  die geplant werden als waardplant voor oranjetipjes (Anthocharis cardamines) zijn natuurlijk bij het Oranje Fonds wel erg toepasselijk. Maar de peen (Daucus Carota) die een belangrijke plant is voor de konininnepage (Papilio machaon) sprak tot de verbeelding.

Ook nog even uitgelegd waarom wij zo dol zijn op vuilbomen (Rhamnus frangula), de meest belangrijke struikboom voor de citroenvlinder ((Gonepteryx rhamni) die eigenlijk bij niemand in de tuin mag ontbreken!

 
 
Foto 1 en 2: oranjetipje man en vrouw, foto 3: citroenvlinder, foto 4:
koninginnenpage. Alle foto’s uit archief van Els


De vrijwilligers werden verwelkomd in het beheergebouw van de mooiste Sportparken Middenmeer en Voorland aan de Radioweg waar ook het Watergraafsmeermuseum gevestigd is. De Vrienden van Watergraafsmeer (VvWGM) hebben geholpen met de aanvraag voor NLdoet (waarvoor nogmaals onze dank). Zij hebben natuurlijk ook bijgedragen aan de andere activiteit van vandaag, het ophangen van de vogelnestkasten! Door de crowdfunding-actie van de VvWGM heeft Natuur, je beste buur tot de rest van het jaar voldoende vogelnestkastjes om op te hangen en vandaag was dit ook een geschikte dag daarvoor.

Na de lekkere koffie en thee van Sportparkbeheer gingen we aan de slag met scheppen, schepjes, planten, vogelnestkastjes, ladders, accuboor, handschoenen, snoeischaren en de onvermijdelijke vuilniszak (afval rapen kan altijd en ziet er zo veel fijner uit).

Tijdens het klussen legden we ook veel uit aan de vrijwilligers en aan passanten waarom we dit eigenlijk doen en op deze manier. We kregen ook veel complimenten dat we zo duidelijk uit kunnen leggen dat soms een kleine actie al zin heeft. Zoals alleen inheemse planten gebruiken zodat onze inheemse hommels, vlinders en insecten daar het hele seizoen van kunnen eten.

De ophangploeg  van de vogelnestkastjes heeft in een mum van tijd weer negen extra kastjes op kunnen hangen op mooie, voor vogels geschikte plaatsen. Net op tijd, want er wordt al veel nestelgedrag gemeld dus nu nog een kastje ophangen kan net.

 
 
 


Voor iedereen die meer groene activiteiten wil meemaken vind je hier de planning van Natuur, je beste buur 2023. Maar ook de tip om je te abonneren op de gratis wekelijkse nieuwsbrief van www.buurtgroen020.nl, waar ook activiteiten in het Engels en zeker ook activiteiten voor kinderen worden aangeboden. Zelf ben ik betrokken bij de organisatie van een wilde bijen fietstocht in Buitenveldert (staat nog niet aangekondigd maar let op: beperkt plaats) en bij mini-Taxon Expedities waarbij we op zoek gaan naar kriebelbeestjes. Dit is op 6-7-8 juni, locaties worden nog bekendgemaakt.

De foto’s waar mensen herkenbaar op staan deel ik niet met derden, alleen de groepsfoto deel ik via NLdoet. Mocht je echter foto’s willen hebben, en er zijn echt schitterende gemaakt, stuur me dan een mailtje. Mits je de foto’s niet openbaar gebruikt.

Met vriendelijke groet namens de vrijwilligers van Natuur, je beste buur

Els