Oh wat hebben wij 8 oktober 2022 een heerlijke ochtend gehad. Eerst koffie en thee en even serieuze gesprekken gevoerd of wij wel of niet een hesje van de natuurwerkdag wilden dragen, de conclusie was dat er nog voldoende hesjes van vorig jaar in de kast liggen.

Bij de idylle zagen we dat er enorm veel te doen was maar er waren nieuwe harken en die zijn dan ook goed gebruikt. Iedereen kon harken en niemand hoefde op een ander te wachten.
Er is een prachtige brancard van maaisel gemaakt en die werd erg goed gebruikt. Iedereen is er erg blij mee want dit scheelt zo veel gesleep en gedoe! Hulde nogmaals!

 

Het viel wel op dat we bijna allemaal onze ‘Betrekken bij Groen’-jasje aan hadden van Landschap Noord-Holland (LNH), het is een heerlijke jas. Een klein regenbuitje trok snel weg toen bleek dat wij gewoon doorwerkten, regen of zon; de vrijwilligers van Natuur, je beste buur kunnen heel wat hebben.
Er werd ook gevoetbald dus we zorgden ervoor dat de voetballertjes geen last hadden van ons en onze materialen. We letten zelf goed op de bal om ongelukken te voorkomen (zagen jullie ook één van de spelertjes die een bal tegen zijn achterhoofd kreeg?).

Na de koffiepauze stond Arend Wakker voor ons klaar met een fantastisch verhaal over plantjes, beestjes, zonkanten, viviparie* en moerasgebiedjes. Hij had ook een geweldig boek bij zich wat hij iedereen aanraadde die vlinderteller is: Vlinders, rupsen en hun waardplanten. We zagen een klein koolwitje voorbij zweven en op het riet van de idylle zat een Diplazon laetatorius**-vrouwtje (dit weet ik niet zelf natuurlijk: lang leve waarneming.nl). We proefden rauwe brandnetel, moerasmuur en zelfs de stengels van lisdodde en Arend maakte een werkzaam prutje van zuring en weegbree voor het geval we onze reis EHBO niet bij ons zouden hebben. Van de meeste planten kun je de bladeren gebruiken om wonden mee schoon te maken of om een soort bescherming over een wond te maken.
Deze leerzame en enthousiasmerende cursus werd ons aangeboden door de Postcode Loterij.



De boeken op de foto zijn aanraders van Arend, alleen nog tweedehands te vinden en volgens hem een bijna zekere vondst op bijvoorbeeld de boekenmarkt op het Spui onder de afdeling biologie.


Er staat erg veel kaardenbol op de idylle heuvel, ik heb even uitgelegd dat dit het ontmoedigingsbeleid voor hardlopers en hondenuitlaters is om via het heuveltje te gaan. Dit lijkt aardig te werken.

 

Arend had mij bij ons voorgesprek al voorgesteld ander beheer op de vlinderidylle te gaan realiseren. We hebben dit met een paar vlindertellers naderhand even doorgesproken en dit gaan we doen:

Er komt maar een plek waar het harig wilgenroosje gewenst is, op alle andere plekken verwijderen we het. Alle Canadese guldenroede moet eruit, de bottelroos moeten we elimineren en alleen de zachte braam handhaven. We gaan dit vaker dan wat we nu doen aanpakken, vooral dat wilgenroosje heeft een regelmatige aanpak nodig.
We moeten een paar plekken goed verschralen en zeker ook wat meer open plekken aan de zonkanten maken. Dit is niet handig aan de kant van het voetbalveld van het heuveltje want dan gaan de honden daar steeds in graven maar wel aan de andere kant (de waterkant dus) en ook bijvoorbeeld in sectie 3. Vlak onder de vlier in sectie 4 is ook goed.

Ik zal kijken of er via een bijdrage van ‘Betrekken bij Groen’ heggenscharen aan te schaffen zijn en ook stevigere handschoenen in verband met de bramen.

We spraken nog even over de wilgen op het Wilgenlaantje. Ik begin ook wel een beetje tegen dat knotten op te zien maar voor iedereen die wel wil komen op de natuurwerkdagen maar dat knotten echt een stapje te ver vindt gaan is er nu een heel nieuw plan voor de idylle. Ik heb ook een sloothaak en een baggerbeugel geleend bij LNH maar ik denk dat ik die activiteit van poel schonen dan op vrijdag wil laten doen, dan is er geen voetbal en lopen we niet met die enge gereedschappen in de weg. Op zaterdag is er dan weer knotten en doen we de idylle plus dan ook van het omgehaalde riet het insectenhotel vullen?

 

 

Moerasmuur, munthaantje, dat sluipwespje met die ingewikkelde naam en een klein koolwitje

Ik vond het een geweldig leuke ochtend en ben ook helemaal blij met ons nieuwe plan voor de idylle!

Mooiste sportparken Voorland-Middenmeer Amsterdam Oost - vrijdag 4 november 2022 | Natuurwerkdag

Mooiste sportparken Voorland-Middenmeer Amsterdam Oost - zaterdag 5 november 2022 | Natuurwerkdag

Nog één tip: jullie kijken toch regelmatig op www.buurtgroen020.nl er staan zoveel leuke dingen te doen in deze maanden en voor volgend jaar komt er ook zo’n leuk programma aan; dat wil je gewoon niet missen.

Dank jullie voor je inzet, harde werken en tomeloze enthousiasme.
Tot de volgende keer in de mooiste sportparken Middenmeer en Voorland

Els

*Viviparie: levendbarendheid, het verschijnsel dat de juvenielen van een levend wezen direct uit het moederorganisme ter wereld komen.

**Diplazon laetatorius is een insect dat behoort tot de orde vliesvleugeligen en de familie van de gewone sluipwespen.