Deze klusochtend op zaterdag 11 juni 2022 in de mooiste sportparken begon net ietsje anders dan ik van te voren bedacht had. Ik was er al een beetje op voorbereid dat de Vrolijke Bloemenweide niet volgens afspraak speels gemaaid was (de mannen van Sportparkbeheer hebben het ook druk). Maar ik was absoluut niet voorbereid op de eer die mij ten deel viel om een grote bos bloemen en een ontzettend leuk beeldje met de tekst: ‘Jaarprijs 2022 van de Vrienden van Watergraafsmeer’ te ontvangen. Ik kreeg dit vanwege het werk dat ik voor Natuur, je beste buur doe maar ook voor andere projecten in de Watergraafsmeer. Het gebeurt niet vaak dat ik sprakeloos ben maar het lukte Jo Haen van de Vrienden vanochtend!

Na deze andere start van de ochtend werd er wel weer enorm hard gewerkt door de vrijwilligers; het Wilde Bijen Bosje (Rozenbosje) staat ondanks al onze aandacht toch weer vol met wilgenroosje en de rode stekels braam met lichte onderkanten die enorm hard groeit. We weten dat wilgenroosje ook een belangrijke waardplant is maar helaas komen de andere planten erdoor in de verdrukking. De bramen waren misschien met T-shirtjes aan weer niet de meest logische keuze, tot bloedens aan toe gingen een aantal mensen huiswaarts. Onze meegenomen EHBO-trommel bleef dicht want hier viel niet tegenop te pleisteren.

Ook de Vlinderidylle kreeg even een opschoonbeurt, daar staat veel wilgenroosje, guldenroede, kleefkruid en winde en daar bleek ook dat soms lange mouwen erg handig zijn (ik heb zelf jeukende brandnetelarmen). Iedereen had er reuze veel zin in en er is ook enorm hard gewerkt. Kijk vooral even aan de kant van het nieuwe schapenhekje, opeens zie je daar heel andere planten en bloemen staan. Dat het een insectenweelde is wisten we al maar ook vandaag zagen we heel leuke beestjes voorbijkomen: een aantal lantaarntjes plus wat grotere libellen, meerdere atalanta’s, kleine vossen en koolwitjes plus een soms bizarre hoeveelheid hommels (ik laat de honingbijen even onbesproken goed?). Verder kevertjes, een compleet eendengezin, vliegen, wespjes; het was weer een feestje.

Als we met ons allen op dezelfde locatie klussen is het helemaal niet handig om heen en weer te rijden naar beheer, dus was er nog een deel koffie in de kan en verder water met en zonder bubbels. Heerlijk met koekjes erbij dus tijdens de pauze vooral de leuke kanten van een verslaving aan nachtvlinderen besproken. Er kwam een vraag vanuit Vlinderidylle Diemen bij het AGO zwembad/ Iet van Feggelenlaan om op 20 juni en/of 7 juli ’s middags te komen helpen met ongewenste groei weg te halen.
Activiteit: Durf jij het aan, een date met je bloemenzaad (buurtgroen020.nl); een mooie fietstoer met een stadsecoloog. Er kwam een heel slimme vraag van één van de vrijwilligers die ik meteen doorstuurde aan Kars van De Vlinderstichting namelijk: dagvlinders warmen op in ze zon zodat ze kunnen vliegen, hoe doen nachtvlinders dit? Gelukkig stuurde Kars meteen antwoord want die vond het ook een zeer intrigerende vraag en het antwoord was: nachtvlinders warmen op door met hun vleugels te trillen!

Op buurtgroen020 kwam ik deze nog even tegen:
Activiteit: Open Groen Dag bij het Stedelijk Groenpunt & de Natuurmediatheek (buurtgroen020.nl)

Onze volgende klusdag is op 16 juli, we gaan dan zeisen als het weer het toelaat (met regen is zeisen a: niet leuk en b: te gevaarlijk). Ik hoop te zien dat onze vrolijke bloemenweide alsnog speels gemaaid wordt zodat het toch nog even afgeharkt kan worden, ik stuur dan een oproepje voor tussendoorklus.

 
Collage 1                                         Collage 2

Collage 3

Collage 2: terrasjeskommazweefvlieg, koolschildwants, gewone prachtwapenvlieg (dat waren die gouden kleine vliegjes) en in paardenbloem zitten mini-bijtjes: of tronkenbij maar waarschijnlijk een groefbij.
Collage 3 is rimpelroos, ooievaarsbek en grote egelskop.

  

Dank jullie wel voor de inzet voor vandaag en al die andere keren en tot de volgende keer!

Groeten van Els