Foto gemaakt door Kitty de Jong\VCA Media

Drie grote dozen met bloembollen en planten waren vrijdag 11 maart 2022 al opgehaald om zaterdag mee aan het werk te gaan. Van tevoren was ik nog een beetje benauwd of we het wel zouden redden maar zelfs na de vijftiende keer NLdoet organiseren blijkt maar weer dat vrijwilligers die zich voor NLdoet opgeven ook daadwerkelijk bereid zijn een tandje bij te zetten!

Alle bollen en planten zitten in de grond, het insectenhotel bij sportvereniging VVGA is gevuld, de dotterbloemen (marsh-marrigolds) kunnen weer stralen want het riet is van hun goudgele bloemenpracht afgeharkt en een aantal boompjes zijn geplant. Ook is er nog een snelle sprint door de woekerende guldenroede getrokken zodat er meer ruimte voor andere bloemen ontstaat. Wat een actie! Oh ja en alle koekjes zijn ook op.

 

  

We begonnen de dag met overheerlijke koffie van Henk in het beheergebouw en splitsten ons na de groepsfoto maken in twee groepen op om naar de eerste vlinderidylle van Amsterdam te gaan of naar VVGA. Bij VVGA raapte Rick met behulp van een happer een hele vuilniszak met tennisballen, van de week had hij ter voorbereiding ook al een hele zak geraapt. Het insectenhotel werd vakkundig heringericht en als je gisteren het stuk in de Volkskrant over de gehoornde metselbij hebt gemist;  zoek het nog even op. Want hoewel de meeste wilde bijen hun nest liever ondergronds maken is juist de metselbij dol op insectenhotels met strootjes en bamboe (dennenappels in een insectenhotel is alleen voor de sier en heeft nul toegevoegde waarde behalve dat het lekker goedkoop is).

De in het najaar geplante wilde bijenstrook heeft al een aantal voorjaarsbloeiers die omhoog komen maar die is nu aangevuld met een heel palet aan kleuren en grootte van zomerbloeiers. Bij Natural Bulbs had ik een bijenbuffet besteld, als je wilt weten welke bollen er geplant zijn. We hebben niet de hele strook gedaan want op 27 april komt festival Loveland en daarvoor moeten noodbruggen aangelegd worden. Beetje jammer als die pontons dan precies op onze mooie bloemen zouden komen.
De vaste planten gingen op de idylle, deels in sectie 1 en 2 maar ook een groot deel in sectie 3 (dit is Vlindertellersjargon) want in sectie 3 zijn vaak weinig vlinders te vinden omdat er zoveel riet en wilgenroosje staat. Ook werden daar twee krentenboompjes geplant tussen de vuilbomen in.

  
 

Ik zag al heel wat hommels zweven boven de idylle, mocht je benieuwd zijn hoe dit er verderop in het jaar uitziet, ga dan vooral eens kijken of doe mee met Activiteit: Lentewandeling door de mooiste Sportparken van Oost (buurtgroen020.nl). Ik ga deze een aantal keer dit jaar organiseren en laat dan de plekken zien waar door de vrijwilligers van Natuur, je beste buur leuke projecten zijn gestart en onderhouden worden.

Voor de mensen die vandaag vanuit NLdoet mee deden; erg leuk dat jullie er waren en mocht je op de hoogte willen blijven van alles wat wij doen meld je dan aan voor de mailtjes. Ik stuur onregelmatig maar wel vaak voor en of na een klusdag een mail.

Afmelden is net zo makkelijk als aanmelden: je hoeft het alleen maar door te geven.

Activiteit: Zaklampvissen in 't Nieuwe Diep (buurtgroen020.nl) is ook een activiteit die ik organiseer samen met een aantal anderen want ik weet buitengewoon weinig van beestjes in het water maar gelukkig zijn er anderen die er alles van weten.

Buurtgroen 020 is de site waarop je heel veel leuke activiteiten op het gebied van groen en vergroenen kunt vinden.

 

Namens alle vrijwilligers van Natuur, je beste buur wil ik jullie heel hartelijk danken voor jullie tomeloze inzet voor de mooiste sportparken Middenmeer en Voorland!

Tot een volgende keer

Els