Onderweg op zaterdag 12 februari 2022 naar de lekkere koffie van Mario in het beheergebouw van de mooiste sportparken Middenmeer en Voorland hoorde ik zeker vijf lijsters, drie merels en een grote bonte specht die op zijn vaste stekkie op een lantaarnpaal zijn territorium zat aan te kondigen. Als het niet overal wit en glad geweest zou zijn was het net echt voorjaar geweest maar we merkten bij het klussen dat de grond hier en daar gewoon bevroren was.

  

 


Het werd een heerlijke ontspannen en vrolijke ochtend met alweer een nieuwe vrijwilliger via Buurtgroen 020, wat is dat toch een heerlijke site met mooie tips om te doen en te beleven! Mocht je je nog niet voor de wekelijkse nieuwsbrief hebben aangemeld; wacht dan niet langer!

Overleg met sportparkbeheer heeft geleerd dat we het Athenadijkje beter kunnen laten verwilderen. We hebben er veel tijd, moeite en geld in gestoken maar als er een derde partij is die onaangemeld bagger gaat storten op de door ons voedselarm gemaakte locaties dan is ons werk voor niets. En het is voor de biodiversiteit in Amsterdam op zich niet erg als er een stukje is dat zelfs voor hondenuitlaters onaantrekkelijk is, dan hebben de wilde dieren er een veilige plek!

We gingen vanochtend klussen op de eerste Vlinderidylle van Amsterdam en het door Milieufederatie Noord-Holland gefinancierde wilde bijenbosje. Er stond te veel wilgenroosje, guldenroede, brandnetel en gras. Het handmatig verwijderen van die te overvloedig groeiende planten was een hele klus. Zeker toen de grond nog stijf bevroren was maar toch lag er een hele berg wortelstokken toen we klaar waren. In de zware klei waren de schepjes niet aldoor terug te vinden dus die gaan bij iemand thuis van vrolijk gekleurde linten voorzien worden. Het schepje dat eigenlijk niet werkte met die stijve grond en vette klei bleef aan een paaltje van het schapenhekje hangen. De grond langs de slootkant was al behoorlijk opgewarmd en we zagen prachtige wormen.

De bomen langs de slootkant stonden nog steeds met boompalen met inmiddels behoorlijk snijdende banden. Die hebben we bevrijd en we dachten zuchten van opluchting te horen. Ja, ook bomen hebben gevoel….. op de foto is de band al doorgesneden dus zo erg was het er ingegroeid.

Het insectenhotel is zeer geliefd bij allerlei soorten wilde bijen maar de strootjes en bamboestokjes moeten wel ieder jaar aangevuld worden dus een paar vrijwilligers, die vele talen spraken, hielden zich daarmee bezig.

 

  

Het was zulk mooi weer dat het zonde zou zijn om terug te gaan naar beheer voor koffie. Dus werkten we tot een uur of twaalf door onder begeleidende vogelzang van merel, mezen, groenlingen en putters.

Dank jullie wel voor je inzet, meld je vooral nog aan voor NL doet op 12 maart Bollen& planten voor vlinders in de mooiste sportparken Middenmeer en Voorland | NLdoet

Goed weekeinde,

Met vriendelijke groet namens de vrijwilligers van Natuur, je beste buur,

Els