Wat een natte grijze ochtend maar ook; wat was het druk zaterdag 15 januari 2022 in de mooiste sportparken Middenmeer en Voorland. Overal waren kinderen aan het sporten, fietsten mensen, op de Jaap Edenbaan was het een gezellige drukte en lieten wandelaars de hond uit (en helaas kreeg één van de vrijwilligers een beet in zijn been, schade valt mee maar tetanus wordt gehaald). Altijd een domper als zoiets gebeurt.

 


Leuk waren de enorme groepen sijsjes die in de elzen zitten te eten van de elzenpropjes. En ik denk niet dat één van de klussers vandaag mijn ezelsbruggetje gaat vergeten; een els heeft als uitloper een zwart mutsje op. Wat een toeval dat ik ook een zwarte muts op had.

Eerst zetten een paar mensen die de workout van de sportschool gemist hadden de kasten op de plek in de overkapping. Misschien moet er nog iets aan verschoven worden of anders opgesteld, dat krijgen we wel te horen. Maar wat zijn we blij met deze extra ruimte waarin alles netter en overzichtelijker opgeruimd zal kunnen worden. Nu liggen de gebruikte zagen veilig te drogen, ze zijn wel afgedroogd maar moeten toch even nadrogen.

Met tassen vol kniptangen en zagen naar de vlinderidylle om het opschot els en andere zaken weg te halen. De vuilbomen, vlier en meidoorn laten we staan maar verder willen we daar geen boompjes. Ook langs het Wilgenlaantje stond heel veel opschot els en ook waren we niet altijd gelukkig met de knotwerkzaamheden zoals uitgevoerd door Pantar. Ik heb een wilg die vorig jaar al gedaan moest worden dit jaar opnieuw laten stippen maar tevergeefs….

 

  

 

We deden wat nazorg aan de wilgen want veel kapstokjes en half gezaagde takken. Dat Wilgenlaantje is toch een beetje ons project want we knotten daar al bijna vanaf het begin van de Landelijke Natuurwerkdagen. Die worden sinds 2000 ieder jaar in het eerste weekeinde van november georganiseerd en wij doen sinds 2005 mee.

Het werd er niet warmer op en hoewel we koffie, thee en lekkere koekjes mee hadden besloten we rond 11.30 uur dat het mooi geweest was en ging een ieder naar huis.

Ik vond het een heel gezellige ochtend, we hadden een spontaan meeklussende nieuweling die helemaal blij werd van het plantentellen tijdens de Vlindertellingen die in april weer beginnen. Prima een plantenteller erbij maar dan ook vlinders! Ik stuur alle info over vlinders als je je opgeeft om vlinders te tellen.

Ik ben nog steeds helemaal opgetogen dat Natuur, je beste buur van het NME fonds (van de gemeente Amsterdam) twee prachtige nachtvlindervallen mag aanschaffen. Deze sluit je aan op stroom, je doet de lamp aan en de nachtvlinders worden gelokt door het licht en vallen in de val. Onderin liggen allemaal eierdozen waar ze in gaan schuilen. Wij kunnen ze dan prachtig bekijken, fotograferen en daarna in de boeken die ik ook mag aanschaffen opzoeken (of je spiekt via waarneming.nl, dat is vele malen sneller maar altijd ook even in het boek nakijken). Ik zal een keer een avond organiseren om dit te laten zien. Zodra er een iets warmere, droge avond is nodig ik jullie uit om in mijn tuin dit te komen doen. Geen succes garantie maar als je weet hoe het werkt dan is het aanstekelijk om zelf te proberen.

Vergeet niet dat je je nog op kunt geven voor NL doet: ook voor vrijwilligers die al iedere keer komen:
Bollen& planten voor vlinders in de mooiste sportparken Middenmeer en Voorland | NLdoet

Als je je nog niet geabonneerd hebt op de leukste groene gratis wekelijkse nieuwsbrief met mooie groene ideeën & initiatieven maar ook tips voor je tuin & balkon: Buurtgroen 020 en kijk dan meteen even bij groenpunt020!

Onderstaande links stuur ik op verzoek even door:

De petitie tegen het verdere plastificeren van het Diemerpark: https://petities.nl/petitions/stop-de-plastificering-van-het-diemerpark

https://formulier.amsterdam.nl/thema/wonen/inspraak-hoofdgroenstructuur/

Op dinsdag 18 januari vanaf 16u30 zal er een online informatiebijeenkomst zijn: aanmelden via e-mail: hoofdgroenstructuur@amsterdam.nl

Dank jullie wel voor deze ochtend, we gaan van 2022 weer een prachtig Natuur, je beste buur jaar maken!

Tot 12 februari of tot een andere keer in de mooiste sportparken Middenmeer en Voorland

Groeten van Els