Het was wat spannend gisterenochtend 11 december 2021 om door de mooiste sportparken te fietsen in de mist met daarachter misschien wel, misschien geen zonnetje. Wat zou het worden? Het bleek een vitamine D-bom te worden. Niet alleen hebben we allemaal spierpijn, ook hebben we weer even een hapje zonlicht tot ons genomen (en ben ik zooooo blij dat we gisteren niet het weer van vandaag hadden….).

 

Bij beheer stond Paul voor ons klaar om de struiken van de wilde bijenhaag naar de bedoelde plek te brengen en ons te helpen met een speurtocht naar scheppen. Altijd fijn te weten dat ik zelf ook twee scheppen heb want met batsen (holle schep met afgeronde hoeken) in die slootrand een gat graven is een te grote uitdaging!

De ijsvogelman hees zich in het nieuwste waadpak op speurtocht naar ijsvogelbroedsels en onderhoud wanden. Eerst op de Jaap Eden-baan en daarna naar de andere grote wand. Helaas… de ijsvogels in de sportparken hebben dit jaar een andere locatie gekozen om te broeden. Want zij zijn wel gezien na de vorstperiode in februari maar de ijsvogelwanden waren allemaal leeg. Toch zorgen we ieder jaar opnieuw dat er onderhoud gepleegd wordt want als we de boel laten versloffen komt de ijsvogel zeker niet broeden.

 

We hebben de Vlinderidylle als het ware verlengd met deze haag van wilde bijenstruiken. Nog meer kansen voor bijen betekent ook meer kansen voor vlinders en de bio bollen en zaden van www.debonteberm.nl  gaan volgend jaar vast een stralend stukje oever opleveren. De struiken die we geplant hebben zijn: (Rhamnus cartartica) Wegedoorn- familie van Sporkehout/Vuilboom, (Crataegus monogyna) Meidoorn, (Rubus fruticosus) Doornloze braam, (Ligustrum vulgare) Wilde liguster, (Rosa canina) Hondsroos. We hebben hiervoor een budget toegezegd gekregen van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland om ook binnen de stad te vergroenen. Dat is bij ons nooit tegen dovemans oren gezegd.

Ook werden een deel van de bollen op de Vlinderidylle gezet, daar staat al veel maar voor de wilde bijen, hommels en vlinders kan het nooit te veel worden!
Onbedoeld waren we ook heel belangrijk voor alle trimmers en voetballers die over de brug kwamen. Als het regent of geregend heeft is die brug gladder dan een gemiddelde piste!

Wij hadden een stralende ochtend en kijken terug op een jaar waarin Natuur, je beste buur toch weer een verschil heeft kunnen maken voor de biodiversiteit in Amsterdam. Zoals vaker gezegd en geschreven zijn de sportparken bedoeld voor sport maar valt er buiten de lijnen heel veel te zien en te beleven waardoor het ook voor niet-sporters een parel is van groen in Oost.

De samenwerking met de sportbeheergroep is voor ons een fijn gevoel. Al kunnen de vrijwilligers niet altijd samenkomen in de kantine toch zijn de mannen altijd bereid ons van hulp en advies te voorzien en dit wordt hogelijk gewaardeerd.

Volgend jaar gaan wij gewoon weer verder. Als je deel uit wilt maken van onze gezellige groep vrijwilligers laat dit dan weten. Mocht je geen belangstelling meer hebben voor deze onregelmatige nieuwsbrieven stuur me dan een mailtje, dan verwijder ik je uit mijn adressenbestand.

Fijne decemberdagen en tot volgend jaar!

Met vriendelijke groet namens de vrijwilligers van Natuur, je beste buur

Els

PS: is er een foto die je groter wilt hebben? Meld je dan even