Op vrijdag 5 november 2021 is de poel achter sportcomplex VVGA in Sportpark Voorland geschoond. Dit doen wij eigenlijk ieder jaar voor de helft maar ja, vorig jaar was de natuurwerkdag iets anders en we hebben echt de geweldige sloothaken van de uitleen van Landschap Noord-Holland nodig om dit uit te kunnen voeren. Deze mensen haalden de poel voor driekwart
leeg en dat is een zware klus, ik voorzie
dat ze vandaag stijve armen hebben.

Dat deels leeghalen doen we om de poel niet dicht te laten groeien en zo amfibieën en reptielen zoals de ringslang een plek te geven. Als je denkt: ‘ja, maar er ligt een sloot achter’, ja, dat klopt. Maar in die sloot zwemmen vissen en eenden en die zijn heel dol op kikkerdril en paddensnoeren dus dan is er niet veel kans voor onze vrolijke hupsers.

We hadden een geweldige koffiezetter van sportparkbeheer maar ook in het rondbrengen van materialen met het werkvoertuig Gator is hij zeer gespecialiseerd. Kortom, heel fijn!

Op donderdag was de maaier van sportparkbeheer een paar rondjes gaan maaien over onze vrolijke bloemenweide. Niet alles strak afgemaaid maar juist heel speels waardoor  een aantal uitgebloeide stengels bleven staan die dan in de winter insecten een veilige plaats bieden in holle stengels. Mocht je meer willen weten over hoe je tuin/balkon te behandelen tijdens de winter; aanstaande woensdagavond 10 november in het Hugo de Vriesgebouw geven Arend de Wakker en ik een presentatie in het kader van Groenpunt020.
Activiteit: Tuindieren en tuin winterklaar maken (buurtgroen020.nl)

Op zaterdag hebben in dat veldje een aantal mensen tijdens het harken meteen ook zaden verspreid. Het was een dolle boel en we waren heel blij met de geleende grasharken van Landschap, ik had best een dubbele hoeveelheid harken kunnen bestellen!

Natuur, je beste buur bestaat sinds 2005 en toen hebben we voor het eerst de natuurwerkdag georganiseerd in de mooiste sportparken. Sinds die tijd doen wij de wilgen van het Wilgenlaantje (heet niet echt zo maar wel voor ons).  Altijd om en om zodat er niet een rij kale wilgenknotten staan. Juist die takken geven schuilplaatsen voor insecten, vogels en kleine zoogdieren en ook is er zo langer stuifmeel beschikbaar voor de wilde bijen en vlinders die vroeg wakker worden.

Er staan inmiddels een stel joekels van wilgen tussen die voor ons met onze handzaagjes geen optie zijn, we willen wel veilig kunnen werken. Dat veilige werken werd dit jaar wel gestimuleerd door de felgele hesjes die we gekregen hebben van Landschap Noord-Holland/ Natuurwerkdag. Mocht je zo’n collector’s item per ongeluk niet meegenomen hebben, meld je dan; ik heb er nog een paar!

Als je een wilg knot komen daar takken vanaf, logisch, maar die takken lopen niet zelf fijn naar het centrale verzamelpunt voor takken. Dus is het Wilgenlaantje meerdere keren ‘geveegd’, we hebben een enorme berg takken verzameld. Een vrijwilliger stampte het een aantal keren aan en we duimen maar dat mensen die takken komen halen ook zo lief willen zijn er geen puinhoop van te maken.


Download de planning 2022 en bekijk de resultaten van de nestkasten monitoring 2021 (wij hebben zo’n fantastische ‘grafiekjes maker’ in ons midden).

Drie maal in december wil ik mensen de spannende plekken van de sportparken laten zien en vooral wat wij als vrijwilligers allemaal al hebben bereikt!
Activiteit: Groenpunt020 excursie natuurvriendelijk beheer mooiste sportparken (buurtgroen020.nl)

Volgende klusdag in 2021 is op 11 december en het zou leuk zijn als je dan weer komt.

Fotoreportage: mochten er foto’s tussen zitten die je graag in iets groter formaat wilt, laat me dit weten dan stuur ik ze (ik vertrouw erop dat jullie de foto’s niet verder verspreiden als andere mensen herkenbaar op de foto staan).

Vrijdag:

     

    

  

Zaterdag:

 

     

En dan nog even de parasolzwammen, de gewone oesterzwammen en het rond griendhaantje. Kon helaas het kleine beestje op de fietsbel niet op naam brengen, ook niet met een uitgesneden foto.

    

Tot een volgende keer in sportparken Middenmeer en Voorland, met vriendelijke groet namens de vrijwilligers van Natuur, je beste buur

Els