Zaterdagochtend 16 oktober 2021 half negen: voetballertjes dansen met hun kicksen over de fietspaden op weg naar de voetbalvelden van de mooiste sportparken Middenmeer & Voorland, de schaatsers klikklakken met hun klapschaatsen over de Jaap Edenbaan en vrijwilligers van Natuur, je beste buur maken zich klaar om na een kopje koffie met heerlijke vegan chocolade brownies te gaan klussen.

We waren met een select gezelschap en één iets laatkomer, maar ook als je later aansluit maak je nog steeds verschil! En het is gewoon heel gezellig om elkaar te zien.

Twee heren gingen zich op de laatste vogelnestkastjes
inspectie/schoonmaak/monitoring werpen en zorgden waar nodig voor vervanging. Het resultaat mag er dit jaar zijn want van de 127 vogelnestkasten waren er zeventig bezet, een percentage van 55 procent. Ook heeft de gemeente Amsterdam als bestrijding van de eikenprocessierups overal nestkasten opgehangen. De monitoring van die kasten is voor de gemeente en we hopen dat de gemeente ook hun resultaten met ons willen delen net zoals wij die met hen delen.

Helaas zijn er ook dit jaar een aantal kastjes gesneuveld, ze worden met veel liefde en aandacht gerepareerd voor zover we ze terugkrijgen. Het gebeurt ook wel dat kastjes zonder verhuisbericht vertrekken uit de sportparken.

Tja, je bent vogelliefhebber en je wilt een nestkastje? Dit kastje met nog broedende koolmees was uit een boom gevallen, ze zit nog op de eitjes en dat ziet er best zielig uit. Ook zo’n leeg kastje met elf  eitjes is sneu om te vinden...

 

Een andere ploeg ging gewapend met grote harken (dank aan Sportpark Drieburg voor het lenen) en hooivorken naar de zorgvuldig gemaaide Vlinderidylle. Sportpark beheer heeft om nog veel bloeiende bloemen gemaaid en vooral veel stengels uitgebloeide kaardenbol laten staan. Zo kunnen de putters de zaden er nog uit eten en hebben insecten een schuilplaats in de holle stengels.

Bij het begin van de Vlinderidylle stond een bord over de kikkers. De paal staat er nog en een stuk van het tekstbord lag op de betonnen brug maar de tekst zelf is verdwenen @sportparkbeheer

Het bankje dat door de vrijwilligers beschilderd is heeft een tag gekregen met een spelfout, er staat MOON waar MOOI had moeten staan. Het is leuk om voetballers even te wijzen op die mooie bankjes want iedereen is enthousiast over de plaatsing en ook de afvalbakken zijn een schot in het doel.

Omdat er gevoetbald werd hebben we niet de hele walkant kunnen harken. Ik zal in onze appgroep nog een oproepje doen om van de week nog eens te harken, we kunnen het niet al te lang laten liggen om brandnetels en bramen te voorkomen.

 

Natuurlijk kunnen jullie je nog van harte opgeven voor de landelijke natuurwerkdagen:

Vrijdag 5 november

Zaterdag 6 november

Als altijd maak ik even reclame voor Buurtgroen020 en Groenpunt020  www.buurtgroen020.nl/Groenpunt020

Kijk vooral wat een leuke activiteiten daar aangeboden worden!

Onze volgende klusdagen zijn de landelijke natuurwerkdagen in november maar mocht je een keer tussendoor willen klussen; er is altijd iets te doen!

Met vriendelijke groet namens de vrijwilligers van Natuur, je beste buur

Els