Om 8.45 uur arriveren de eersten bij het beheergebouw. Dit keer moeten we het zonder Els doen. De materialen en koffie worden geregeld en de dienstdoende sportparkbeheerder biedt direct zijn hulp aan, zo fijn!

Met koffie en koekjes bespreken we het werk, maken groepjes en verdelen de vier delen van het sportpark. De overzichten liggen klaar en het gereedschap ook. Eigenlijk is alles best wel georganiseerd.
 
   

Beladen met ladders gaan we op pad. Er zijn mondkapjes uitgedeeld en die komen goed van pas. Staande op een ladder een nestkast openen geeft een wolk van stof, pissebedden, oorkruipers en wat al niet meer. De nestkasten worden leeg geschraapt. Er wordt genoteerd of ze gebruikt zijn door vogels of soms door muizen. Die laatste laten we lekker zitten. Kapotte nestkasten worden meegenomen, zodat ze gerepareerd kunnen worden.

In vier groepjes werken we stevig door. Bij de sportvereniging VVGA is het achter de tennisbanen een ware jungle waar zij zich doorheen moesten werken, de fotograaf zoekt ze maar ziet alleen twee blauwe T-shirts.

 

Bij de Kruislaan met een beetje lage keukentrap zodat de helft van de nestkasten niet bereikbaar was. Er hangen er echter zoveel dat we deze klus zelfs met vijf man/vrouw niet in een ochtendje hadden kunnen klaren.

Rondom de atletiekbaan AV’23 hangen ook veel nestkasten en ook daar mogen de vrijwilligers zich door hele stukken  struiken werken.

  

Een ander duo vermaakt zich samen prima. Ze vinden (zeldzame) vlinders, die tot in detail bestudeerd worden. De rechter is een plakker (vrij algemeen) maar over de linkere is  wat discussie: of het is de algemene geelschouderspanner of de minder vaak waargenomen iepentakvlinder. Meestal wordt bij onduidelijke determinatie uitgegaan van de meest algemene soort maar het zou erg leuk zijn als het de meer zeldzame is!

   

Om 13.00 uur stopt ook het laatste groepje en kan onze statistiekenbeheerder aan de slag met het uitwerken en weer een prachtig verslag samenstellen. We zijn benieuwd hoe de broedresultaten zijn dit jaar!

 

Al met al een prima dag, met harde werkers, beetje zon vrijwel geen regen en zoals altijd een feestje in de mooiste sportparken.

2 september*                                - vleermuizen vanaf 20.30 uur opgeven via njbb@xs4all.nl

24 september*                              - Burendag- vanaf 21 uur opgeven via njbb@xs4all.nl  - nachtvlinders, vleermuizen, uilenballen en sterren!

Hieronder kun je de planning van NJBB downloaden: