Op 3 juli 2021 was het zo’n heerlijke zomerse ochtend met net een beetje bewolking, overal kwetterende vogeltjes en de geur van bloeiende lindebomen- een perfecte dag om te klussen in de mooiste sportparken Middenmeer en Voorland. Er stonden diverse klussen op het menu dus een ieder kon kiezen of het milde, zware of uitputtende spierpijn zou worden want we gingen zeisen, harken, zagen, opschot uit de grond trekken en de zwaluwkasten en grote kwikstaartkasten ophangen.

De nestkasten zijn een corona gevolg, wij hadden via Betrekken bij Groen 2020 subsidie ontvangen voor het doen van workshops eendenkorven vlechten maar omdat dit steeds uitgesteld moest worden hebben we de aanvraag omgebouwd tot het creëren van nestgelegenheid voor zwaluwen en grote kwikstaarten- eendenkorven willen we nog steeds graag doen maar dan in een tijd dat we echt weer naast elkaar mogen zitten zonder angst.

 

We hebben een deel van het gereedschap dat we via Betrekken bij Groen 2021 hebben mogen aanschaffen vandaag gebruikt en dat beviel goed: met goed gereedschap werken vrijwilligers fijner (dit was de titel van de projectaanvraag!)

Het zeisen verliep voorspoedig, we zeisen om een deel van de woekerende planten weg te halen en door te zeisen komen er verschillende hoogtes in de overblijvende planten en bloemen- het is dan minder een grasveld. De andere bloemen krijgen nu meer licht waardoor we straks een heel andere kleurige idylle kunnen zien. En de vuilbomen mogen best een beetje ruimte om te pronken want toen ze in bloei stonden waren ze enorme hommel en bijen magneten, nu beginnen de besjes te komen waar de vogels zo dol op zijn en we hopen dat veel citroenvlinders en boomblauwtjes hun eitjes af hebben kunnen zetten. We harken het meteen af zodat de overgebleven planten niet bedolven zijn onder hoop maaisel en maken grote hopen die door vlinders, libellen en de ringslang gebruikt kunnen worden als opwarmingsplek.

 

Er was eerst heel veel overleg over het ophangen van de nestkasten, moeten ze met opening naar boven, opening naar beneden, hoe ver onder de brug, waar hangen ze het minst in de buurt van individuen die het als asbak zouden willen gebruiken? En niet onbelangrijk: hoe komen we onder die brug? Gelukkig hebben we bij NJBB een aantal waadpakken (waarvan eentje toch niet helemaal vlekkeloos) en stonden er 2 mensen in de sloot de nestkastjes op te hangen met een permanente toezichthouder die alle honden aan liet lijnen voor ze de brug over mochten. Het was me het klusje wel maar het resultaat mag er zijn! Nu nog een modderplek maken op maximaal 100 meter afstand.
De grote til gaat van de week opgehangen worden bij het beheergebouw in de buurt zodat ook daar de zwaluwen een warm welkom wacht als ze volgend jaar terug komen om te broeden.

 

Hierbij een link over tuinvlindertelling. Burendag is wel al aangemeld op de site maar je kunt je er niet voor opgeven voor zover ik kon zien: meld je bij njbb@xs4all.nl als je mee wilt doen met nachtvlinderen, vleermuisluisteren, uilenballen pluizen en sterrenkijken op vrijdag 24 september ’s avonds.