Met angst en beven had ik de weersvoorspelling in de gaten gehouden en toen het daadwerkelijk even begon te regenen om 7.15 was dat toch een domper. Maar gelukkig bleek dat slechts een buitje tegen het stof want alleen rond 12 uur vielen er een paar druppels en verder bleef het droog, hoera!

Sportparkbeheer had heel mooie stukken gemaaid in de vrolijke bloemenweide en wij hebben het afgeharkt en op stapels neergelegd: van die hopen zijn voor egels, kleine zoogdieren maar ook voor insecten best interessant om te schuilen en misschien te eten. Het was een niet al te ingewikkelde klus dat maaien hoewel er toch iemand een blaar opliep en het voetpaadje erg in trek was bij fietsers met haast, veel haast dus soms even opzij springen was geboden.

 

 

Na het harken naar de Vlinderidylle waar de koffie en koekjes klaar stonden. Eerst de postcode loterij foto in verband met de subsidie om schepnetten & cuvetten aan te schaffen- zijn we echt heel blij mee want we hebben inmiddels ook geleerd zelf te proberen dingen op naam te brengen en dat werkte eigenlijk best goed. Tuurlijk zijn de tips en uitleg van de echte deskundigen onmisbaar als je het verschil wilt zien in de nimfen van groene en blauwe glazenmaker en ook drie soorten groene kikker (poel/kleine groene kikker, bastaard/middelste groene kikker, meer/grote groene kikker) en de boomkikker maar die zit zeker niet bij ons. Groene kikkers hebben een soort rug streep terwijl bruine kikkers (die best groen kunnen zijn) altijd een donkere driehoek bij hun ogen hebben.

Met schepnetten, cuvetten, grote witte bak en determinatie potjes & apps & kaart gingen we bij iedere hoek van het oud TOG veld scheppen en kijken, door zoveel schepnetten te hebben kon iedereen scheppen – dat is trouwens nog een kunst op zich. We hadden de versnaperingen op het nog niet beschilderde bankje laten liggen en de eksters dachten: hee weer van die lekkere koekjes: ze probeerden de plastic emmer open te maken om koekjes te stelen. Boefjes

Kleine opsomming wat we zagen en ongetwijfeld heb ik dan nog een deel gemist:
Groene kikker, nimf blauwe glazenmaker, variabele waterjuffer, kleine watersalamander, nimf juffer, schietmot, waterschorpioen, vissenbloedzuiger, 3+10 doornig stekelbaarsje, geel gerande watertor, schaatsenrijder, poelslak, vlokreeft, schrijvertje, rode + gevlekte Amerikaanse rivierkreeft, posthoornslak, bootsmannetje, larven dansmuggen, slakkeneieren, een van een zekere verdrinkingsdood gered elzenhaantje en heel veel opzoekende vrijwilligers!
Dit lijkt een hele lijst maar eigenlijk geeft deze lijst aan dat het bedroevend gesteld is met de waterkwaliteit- er zou gezien de omgeving met veel variatie veel meer waterleven voor moeten komen. Het slootwater is troebel en veel te voedselrijk met algen waardoor er te weinig licht op de slootbodem komt.

Grote dank aan de Nationale Postcode Loterij en Landschap Noord Holland voor het verlenen van subsidie om materialen aan te schaffen en aan Ravon voor het geleverde materiaal!

 

 

 

 

Onze volgende klusdag is op 3 juli, dan gaan we zeisen & afharken dus als je daar aan mee komt doen ga dan vast die armspieren in training doen: spierpijn gegarandeerd maar de sportschool is duurder.