Het leek vanochtend alsof heel Amsterdam Oost besloten had een rondje door de mooiste sportparken te maken voor de sneeuw zou gaan vallen want we hebben het zelden zo enorm druk gezien met joggers, wandelaars met of zonder hond, fietsers ( jeetje wat scheuren die elektrische bakfietsen de bochten door) en overal en nergens geparkeerde auto’s. We dachten dat het om 9 uur wel mee zou vallen maar dat dachten die andere mensen waarschijnlijk ook!

Voor ons is het klussen langs de randen als er zo veel mensen langs komen soms best ingewikkeld- wij willen niet alleen van passanten 2 meter afstand houden maar ook van elkaar daarom hadden we ons in drie groepen verdeeld met ieder een taak en materialen.

Zo gingen er drie mensen bij de Jaap Edenbaan de ijsvogelwanden afsteken: twee gingen er in waadpak de sloot in en die andere stond als toezichthouder op de kant. Dit was de meest ongestoorde klus want langs de stortsloot van de ijsbaan lopen en fietsen geen mensen. Vorig jaar heeft de ijsvogel niet in die wanden gebroed terwijl daar wel vaak gezien werd dus misschien is er een plek verderop waar de ijsvogel zelf een plek gemaakt heeft maar we houden vol om in die sloot de wanden mooi recht en schoon van takken te houden.

 

 

IJsvogels houden niet van ijs maar gaan wel in januari-februari op zoek naar een territorium daarom doen we deze klussen altijd in de wintermaanden.

Er waren wat nestkasten voor vogels en vleermuizen uit de bomen gevallen en dus ging de uitschuifladder achterop de fiets mee met twee vrijwilligers die aan alle kanten van de sportparken moesten zijn om de kasten terug te hangen en voor alle zekerheid nog een paar kasten even goed bekeken hebben of ze nog wel aan de moderne eisen voldoen. Een huurverhoging zit er niet in bij een paar kasten, renovatie is misschien een idee. Wordt in de commissie vogelhuisjes ingebracht.

Afgelopen week kregen we de informatie over hoe een ijsvogelwand van betonplex te maken en met gezwinde spoed werd er door sportparkbeheer in de overtollige materialen gezocht of er iets bruikbaars te vinden was- op donderdag kwam ik met de materiaaleisen en op vrijdag stond het klaar, hoera voor de samenwerking met sportparkbeheerder. De materialen hebben bleek één ding, dat in elkaar zetten bleek het volgende want het was een best pittige klus en ook moesten er ter plekke oplossingen bedacht worden. Gelukkig zijn de vrijwilligers van Natuur, je beste buur niet alleen handig op het gebied van groene ideeën, er zitten ook fervente klussers tussen die goed na kunnen denken.
Een ijsvogelwand van betonplex wordt gemaakt om de predatie door ratten van ijsvogelnesten tegen te gaan, tegen een modderwand kan de rat wel klimmen maar betonplex is echt te glad. Aangezien er vorig broedseizoen heftig huisgehouden is door de familie rat hebben we nu deze wand bijna af. Er moet nog iets aan gebeuren maar dat gaan een aantal mensen op een droge ochtend samen doen.
Ook elders in de sportparken willen we graag zo’n wand maken, we weten nu hoe het moet!

 

 

Na het klussen werden de waadpakken en de gebruikte materialen schoon gespoten- de waadpakken hangen in mijn schuur te drogen zodat ze de volgende keer weer in optimale conditie onze mensen droog houden in de sloten.

In verband met corona en lockdown periode is NL doet verplaatst van 13 maart naar 29 mei, ons plan voor de uittreedplaatsen is dan niet uitvoerbaar want in mei is klussen langs de slootkanten geen goed idee. Wij zijn nog aan het nadenken wat we wel willen gaan doen. In ieder geval hopen we dan de bankjes bij de vlinderidylle van een vrolijk design te voorzien.

Het stokje dat ik op een fietszadel heb gefotografeerd heeft een gele trilzwam, een felgeel kleuraccent voor een wat grijze (en nu witte) zaterdag.

Aanstaande dinsdag begint om 21 uur op BBC2 het onvolprezen Winterwatch dit is een programma over (Britse) natuur met heel veel dieren en planten die wij ook in Nederland hebben- 4 avonden lang genieten.

Het was een koude maar leuke ochtend in de mooiste sportparken Middenmeer en Voorland Amsterdam Oost, dank aan alle vrijwilligers en aan weekeinddienst sportparkbeheer Mario die ons vele malen heeft geholpen!

Namens de vrijwilligers,

Els