Wat een mooi Burendag feestje hebben we er met ons allen van gemaakt vanochtend, zoveel leuke enthousiaste mensen, mooie natuurverhalen, leuke weetjes, interessante feiten en nieuwtjes. Dan is de havik boven het hockeyveld die alle halsbandparkieten de stuipen op het lijf jaagde natuurlijk een soort toelichting op al die soorten dieren, planten, paddenstoelen die in onze mooie stad leven. Weten jullie nog hoeveel? Als ik je tegenkom ga ik het je vragen hoor 😊

We begonnen onze ochtend bij de door Natuur, je beste buur aangelegde vrolijke bloemenweide aan het einde van het parkeerterrein voor de Jaap Edenbaan. Geert legde uit dat het niet alleen voor insecten heel fijn is zo’n stukje met ruigere grassen en bloemen maar ook voor de egel- die heeft wel stekels maar kan zich in biljartlaken (kunst) gras niet verschuilen en dus is de egel dol op rommelige hoekjes met wat struiken in je tuin maar ook plaatsen zoals deze zijn een idylle voor egels.

Via de Radioweg waar de diepe sporen van veel te zwaar rijdend materiaal laten zien dat er in natuurlijk beheer best vaak dingen fout gaan. Geert vertelde dat hij op deze plek een aantal jaar geleden een heleboel paddenstoelen en zwammen had aangetroffen die best zeldzaam zijn zeker in de stad (paarse schijnridderzwam) – hij had toen het stadsdeel de complimenten gemaakt over het maaibeleid (in augustus maaien is paddenstoelen motiveren) helaas dachten ze waarschijnlijk dat hij cynisch was want ze zijn toen gestopt met maaien en paddenstoelen kunnen niet zo goed tegen ruigte. Geert vraagt om foto’s van de paddenstoelen met liefst fietspad op de achtergrond zodat er een plaatsbepaling is- stuur ze maar naar njbb@xs4all.nl of app ze.
De Amerikaanse moeraseiken langs de Radioweg zijn niet inheems maar worden wel aangeplant vanwege hun fraaie uiterlijk en omdat ze zich niet voortplanten zoals hun neef de Amerikaanse eik en ook de Amerikaanse Vogelkers zijn ze geen bedreiging voor de inheemse flora. Ook de Eikenprocessierups lust die Amerikanen niet!

Naast de hockeyvelden van Athena staat een rijtje wilde appels, in een ver verleden hebben de vrijwilligers van Natuur, je beste buur geholpen deze te planten. Deze appeltjes zijn voor ons niet lekker maar wel voor gaaien, eksters en als ze vallen voor veel insecten, muizen en egels. Hier hebben we drie kleuren boshyacint geplant, de bolletjes zullen in het voorjaar een welkome bron van nectar zijn voor veel insecten en vroege vlinders- de aanwezigen hebben de bollen in vrije vorm geplant dus ben heel benieuwd naar volgend voorjaar.

We gingen het smalle paadje op dat geliefd is bij hardlopers en hondenuitlaters, er was te zien dat het een mast jaar is voor de inheemse zomereik want het knarste lekker onder de banden. We passeerden een ijsvogelwand we hoorden en zagen geen ijsvogel maar wel bovengenoemde havik. Door de blaadjes van zomereik en moeraseik naast elkaar te houden was het verschil goed te zien.

Via een nogal modderig en glibberig paadje gingen we naar de brug tussen sportpark Voorland en sportpark Middenmeer, vlak naast de bank staat een plant genaamd Heelblaadje, een heel fijne laatbloeier voor insecten en vlinders die nog niet in winterrust zijn en waarschijnlijk uitgezaaid vanaf de Vlinderidylle. De Vlinderidylle is een initiatief van de Vlinderstichting en wij van Natuur, je beste buur hebben deze in 2013 aan mogen leggen- mede dankzij de samenwerking met Stadsdeel Oost afdeling Sport en Bos.
Vanaf de Vlinderidylle is goed vleermuiskast nr. 19 te zien, in deze tijd van het jaar komen de Ruige Dwergvleermuizen naar Nederland om te overwinteren- dat doen ze niet in onze zomerkasten maar in veilige beschuttingen zoals de bunkers aan de kust maar deze kasten kunnen wel overdag even een rustpunt zijn.

  
  
  

Op de Vlinderidylle heuvel en langs de waterkant waren vast plekken vrij gemaakt waar de aanwezigen allerlei bollen gingen planten, diverse tulpen, kievietsbloemen en vogelmelk daarna wat biologische zaden uitgestrooid om na de bloeiende bollen weer van veel bloemen te kunnen genieten. Op de idylle staan al veel bollen maar deze nog niet dus het zou in het voorjaar echt helemaal vol moeten staan. Geert benadrukte nog even hoe belangrijk insecten voor ons zijn, voor bestuiving van allerlei fruit en groenten maar ook voor veel dieren zijn insecten voedsel- wespen eten vliegen en muggen, vleermuizen eten muggen en nachtvlinders (eikenprocessievlinders), vogels eten rupsen, gierzwaluwen eten muggen en ga zo maar door.

We hoopten dat in het zonnetje een ringslang zou liggen maar alle gestamp van voetbalkicksen had de ringslang de andere kant op gebonjourd dus geloof ons maar dat we ‘m wel eens zien daar.

Het laatste punt van deze wandeling was bij het betonnen bruggetje waar opeens heel vrolijke burendag vlaggetjes hingen en waar ook eindelijk die koffie en thee met koekjes klaar stonden, daar gingen we nog even slootvissen met een driedoornig stekelbaarsje, kleine karper en diverse watertorren als vangst. Geert vertelde dat er voor mensen die geen genoeg van dat gevis kunnen krijgen eind oktober een activiteit is in de Houtrakpolder kijk voor info op: https://www.ravon.nl/Agenda

 
 

We werden nog even attent gemaakt op de hoeveelheid stoofperen die aan de bomen achter AV’23 hangen en die nu te oogsten zijn voor de liefhebber.

Er kwamen wat wolken opzetten dus werd het tijd om te stoppen, we hebben een heel mooie ochtend gehad en waren heel blij dat iedereen keurig afstand van elkaar hield maar zeker ook dat de sportparken ons hun mooiste kant hebben laten zien.

In de mail die ik verstuur aan degenen die er niet bij waren zullen geen herkenbare foto’s van aanwezigen staan, het kan wel zo zijn dat je in meerdere lijsten van NJBB staat dus dat je ook meerdere mails ontvangt- mocht je echter in de maillijst opgenomen willen worden laat me dit dan even weten!

Vergeet je ook vooral niet op te geven voor de landelijke natuurwerkdag op 6 en op 7 november, beide dagen van 9 tot 13 uur klussen in de natuur.
https://www.natuurwerkdag.nl/locatie/sportpark-voorland-middenmeer-amsterdam

Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen het Oranje Fonds, Dynamo en Natuur, je beste buur, www.biologischebloembollen.nl van firma Huiberts.